Photo

De Mars van de Fenix

Een boeiende herdenkingswandeling voor jongeren

Meer dan honderd jaar na het einde van de Groote Oorlog gaan we dieper in op de herdenking en onderzoeken we de betekenis en relevantie daarvan. Wie herdenken we? Hoe doen we dat? En waarom? Net als de eerste pelgrims brengen de deelnemers vandaag hun eigen rituelen en tradities mee naar de slagvelden van Flanders Fields om zo hun dierbaren te gedenken.

Tijdens deze wandeling bezoeken we recente graven op de lokale militaire begraafplaats en voeren we een traditionele Maori-ceremonie uit in het Nieuw-Zeelandse Herdenkingspark. Bovendien verlaten we de gebaande paden en verkennen we het prachtig verlichte Iers Vredespark met z’n karakteristieke ronde toren. Deze wandeling kan aangepast worden naar leeftijd en is mogelijk als avondactiviteit.

10-21 jaar
2 uur
100 euro
Zorg zeker voor aangepast schoeisel en eventueel een zaklamp!

Photo

In de voetsporen van de Kiwi’s

Een fascinerende wandeling door het oorlogslandschap

Tijdens deze wandeling van 3,5 kilometer verkennen we het slagveld van Mesen met de nadruk op de Mesenslag van 7 juni 1917. We bezoeken de Nieuw-Zeelandse begraafplaats en het Nieuw-Zeelandse Herdenkingspark, de Duitse bunkers en we ontdekken sporen in het landschap met luchtfoto’s en kaarten.

We volgen het verhaal van L. Cpl. Samuel Frickleton naar de kerk en verkennen het nieuwe bezoekerscentrum op het marktplein. Als je dat wil kan je de kerktoren beklimmen voor een panoramisch uitzicht. Deze wandeling kan worden uitgebreid met een bezoek aan de Pool of Peace-mijnkrater (5 km) of de Kraters en de Mijnenwandeling.

+16 jaar
>2 uur
100 euro
Zorg zeker voor aangepast schoeisel!

Photo

Kerstbestanden in Mesen

Een bijzonder kerstverhaal langs sfeervolle locaties

In oktober 1914 wordt het vredige Mesen getroffen door de Eerste Wereldoorlog. We ontdekken de historische impact daarvan in het Toeristisch Infopunt via panoramische foto’s en anekdotes. Wist je bijvoorbeeld dat Adolf Hitler Kerstmis 1914 in Mesen doorbracht? We volgen zijn sporen aan de hand van schilderijen en tekeningen door het pittoreske Mesen.

In de 11e-eeuwse crypte onder de Sint-Niklaaskerk horen we het aangrijpende verhaal van een jonge soldaat die Kerstmis net niet haalde. Samen wandelen we naar de oude frontlijn en beleven we met een rollenspel wat er precies gebeurde tijdens die bewuste kerstnacht in 1914. Het is een ontroerend verhaal van verzoening en vriendschap, zij het maar voor even, voordat de oorlog weer uitbreekt.

7-99 jaar
1,5 uur
100 euro
Voor volwassenen is er jenever beschikbaar, anders fruitsap
Enkel beschikbaar tussen november en februari. Zorg zeker voor aangepast schoeisel!

Zin om te wandelen?

Trek je wandelschoenen aan en schrijf je in.